Πανελλαδική διάκριση της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. στον 7ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης


7ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, Αύγουστος 2021

 

 

Στις 30, 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου 2021 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία δια ζώσης στο Εφετείο Αθηνών και τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας ο 7ος κατά σειρά Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ) από την ELSA Greece. Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ παράλληλα φέρει την υποστήριξη διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, δικαστικού και δικηγορικού κλάδου της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παραγωγικού 3ήμερου διεξαγωγής του Διαγωνισμού προσομοιώθηκαν για 2η φορά και οι τρεις δικαιοδοσίες (πολιτική,ποινική,διοικητική), επιχειρώντας μια ολιστική προσέγγιση του ελληνικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Στον Διαγωνισμό συμμετέχουν 6 ομάδες ανά δικαιοδοσία 2 από κάθε Νομική Σχολή της χώρας, που αποτελούνται από 3 άτομα. Οι ομάδες κλήθηκαν ενώπιον δικαστικών συνθέσεων συγκροτημένων από καταξιωμένους/-ες επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου, να αντιμετωπίσουν υποθέσεις των οποίων το περιεχόμενό τους, όπως και των αγορεύσεων, ήταν αρκετά απαιτητικό εξασφαλίζοντας έτσι αντίστοιχα το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του διαγωνισμού.

 

Για μια ακόμη χρονιά, πανελλαδική διάκριση απέσπασε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι ομάδες που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες κατά τη διάρκεια των Προκριματικών του Σαββάτου διακρίθηκαν στον Τελικό Γύρο της Κυριακής. Στην πολιτική και ποινική δικαιοδοσία 2 ομάδες της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους τελικούς γύρους.

 

Αναλυτικότερα, στην πολιτική δικαιοδοσία κατέλαβαν την πρώτη θέση η ομάδα που αποτελούνταν από τους  Αυγητίδη Κωνσταντίνο, Παπασταθόπουλο Άγγελο και Σταθούλη Φαίδρα-Ελευθερία με προπονήτρια την Κιούπκιολη Παναγιώτα. Εκτός από την διάκριση αυτή, η ομάδα της πολιτικής δικαιοδοσίας κατάφερε να αποσπάσει και το Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Προτάσεων Εναγομένων με βαθμολογία 194/200, ενώ εξασφάλισαν παράλληλα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση εντός της ανεξάρτητης αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Υπεύθυνοι πολιτικής δικαιοδοσίας διετέλεσαν οι: κ. Κιτσαράς Λάμπρος (ΔΠΘ), κ. Κατηφόρης Νικόλαος (ΕΚΠΑ) και κ. Αρβανιτάκης Παρασκευάς (ΑΠΘ).  Τη δικαστική πολυμελή σύνθεση των κριτών στελέχωσαν οι δικαστικές/-οι λειτουργοί από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών κα. Παναγιώτου Κατερίνα, κα. Καζάκου Ειρήνη, κα. Χαλικιά Ανθή, κα. Καραπάνου Ευτυχία, κα. Κοντοβράκη Πετρίνα και κ. Λάμπου Φίλιππος , καθώς και οι ακαδημαϊκοί κος. Μαντζουράνης Ιωάννης, κος. Τσολακίδης Ζαφείριος και κος. Κατηφόρης Νικόλαος.

 

Αναφορικά με την ποινική δικαιοδοσία η ομάδα που αποτελούνταν από την Γαλατσίδα Ζωή και τους Καρατσόλη Θεόδωρο, Μητράκα Αθανάσιο με προπονητή τον κ. Φαρμακίδη Ευάγγελο, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Υπεράσπισης με βαθμολογία 88/100, ενώ η ομάδα που συγκροτήθηκε από τις Σαμαρά Μαρία, Ίρις Μαρία Σταυρίδη και Χατζησταυρίδου Ευαγγελία έφτασε στον τελικό και εξασφάλισε το Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Υποστήριξης της Κατηγορίας με βαθμολογία 90,25/100 και προπονητή τον κ. Σαββίδη Νικόλαο, ενώ επιπλέον η Σαμαρά Μαρία έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Αγορήτριας.

 

Υπεύθυνοι ποινικής δικαιοδοσίας διετέλεσαν οι: κ. Τριανταφύλλου Αναστάσιος (ΔΠΘ), κα. Διονυσοπούλου Αθανασία (ΕΚΠΑ) και κ. Νούσκαλης Γεώργιος (ΑΠΘ), ενώ Ακαδημαϊκή Επιβλέπουσα αποτέλεσε η κα. Αποστολίδου Άννα (ΔΠΘ). Τη δικαστική πολυμελή σύνθεση των κριτών στελέχωσαν οι κ. Κουλαξίδης Δημήτριος, κα. Αποστολίδου Άννα, κ. Δρακόπουλος Παναγιώτης και κ. Λάμπου Φίλλιπος.

 

Ολοκληρώνοντας, οι ομάδες που εκπροσώπησαν τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και οι ακαδημαϊκοί αρωγοί του Διαγωνισμού απέδειξαν για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο των γνώσεών τους και ανταμείφθηκαν για τον πολύμηνο κόπο της προσπάθειάς τους, προσφέροντας μια ακόμη σημαντική διάκριση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.