Το τμήμα Νομικής ιδρύθηκε το 1974 και άρχισε να λειτουργεί την ίδια χρονιά. Δέχεται κατ’ έτος 600 περίπου φοιτητές.
Σκοπός του Τμήματος είναι η καλλιέργεια της Νομικής Επιστήμης. Η νομική Επιστήμη, αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών επιστημών, δεν περιορίζεται στον άχαρο ρόλο ενός συστήματος έρευνας του κρατούντος ή του προϊσχύσαντος θετικού δικαίου, αλλά αναζητεί τους κοινωνικούς όρους που διέπουν την εξέλιξη του δικαίου.
Η Νομική Παιδεία, όπως και κάθε μορφής παιδεία, έχει ως στόχο τη μετάδοση μέσα από ένα σύστημα μεθοδικής αναζήτησης αξιών και την υιοθέτηση αντίστοιχων τύπων συμπεριφοράς. Μολονότι ο σύγχρονος κόσμος διακρίνεται από μια σύγκρουση ανάμεσα στις προτεινόμενες από την Πολιτεία αξίες και τα αναγκαία μέσα τα οποία αντικειμενικά παρέχονται στον πολίτη για να πετύχει τους στόχους αυτούς, με επακόλουθο την αμφισβήτηση των αξιών ή την προσφυγή σε παράνομα μέσα, η Νομική Παιδεία δεν έχει χάσει την ειδοποιό διαφορά της από κάθε άλλη Παιδεία.
Διότι στόχος της Νομικής Παιδείας παραμένει πάντα η απόκτηση από το άτομο συνείδησης σχετικής με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, δηλ. η μετατροπή του ανθρώπου σε πολίτη.Ο κανόνας «άγνοια νόμου δεν συγχωρείται» δεν έχει μόνο στενά νομικό περιεχόμενο. Αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή δράσης κάθε πολίτη, ο οποίος αν δε γνωρίζει ποια δικαιώματα έχει, γιατί περιορίζονται, πότε γίνεται καταχρηστική η άσκησή τους και πως τα υπερασπίζεται, δεν καθίσταται μόνον ο ίδιος αντικείμενο αυθαιρεσιών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν είναι ο νόμος που πρυτανεύει, αλλά το δίκαιο στο σύνολό του.
Αυτό ακριβώς το πέρασμα από την ερμηνεία του νόμου στη συνολική θεώρηση του δικαίου, δηλαδή την αντικατάσταση ενός πολιτικού τρόπου ρύθμισης της κοινωνίας (με χαρακτηριστικό την εξωτερική επιβολή) από έναν κοινωνικό τρόπο (με χαρακτηριστικό την εσωτερική συνοχή), προσπαθεί να πετύχει ένα σύγχρονο σύστημα νομικών σπουδών.Η Νομική Επιστήμη δεν μπορεί να αποβάλει τη διάσταση του κοινωνικού προβληματισμού και των πολιτιστικών παραδόσεων, ούτε να παραγνωρίσει την ευρωπαϊκή συνεργασία και την οικουμενική προστασία των δικαιωμάτων των λαών και των ανθρώπων.
Το Πανεπιστήμιο, ως τμήμα της κοινωνίας, αντανακλά τις αντιθέσεις της και δανείζεται τους σκοπούς της, αλλά ως κριτική συνείδηση στην πορεία του μετασχηματισμού της, οφείλει, με φαντασία και τόλμη, να προετοιμάσει το νέο κόσμο, να διαπλάσσει τη νέα ελπίδα, να ξαναζωντανέψει το λησμονημένο άνθρωπο. Το Τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, ανυψούμενη σε φορέα αφύπνισης της εθνικής μας συνείδησης για το παρόν και το μέλλον.