Συνέδρια, Συναντήσεις


 Β. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

Κατά την τριετή διάρκεια του προγράμματος διοργανώθηκαν τα παρακάτω συνέδρια ως επιστημονικές εκδηλώσεις της Έδρας Jean Monnet ανοικτού χαρακτήρα:

 

  1. Διεθνές Συνέδριο με τη μορφή Στρογγυλού Τραπέζι (Round Table) με θέμα: «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του», Κομοτηνή 23 Μαΐου 2018

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer με τη συμμετοχή ομιλητών από τη Γερμανία.

Τα πρακτικά του συνεδρίου εκδόθηκαν από τη Νομική Βιβλιοθήκη το Νοέμβριο του 2018 με τη χρηματοδότηση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας ΔΠΘ (βλ παρακάτω Δημοσιεύματα της Έδρας)

 

Η πρόσκληση του συνεδρίου «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του»

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του»

 

Ο  Συντονιστής  της  Έδρας  Jean  Monnet  Καθηγητής  Μιχάλης  Χρυσομάλλης  κατά  την εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του»

 

Φωτό από το συνέδριο: «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του»

 

Φωτό από το ακροατήριο του συνεδρίου: «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του»

 

Φωτό από το ακροατήριο του συνεδρίου: «Ο ευρωπαϊκός συνταγματισμός και η κρίση του»

 

  1. Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;», Κομοτηνή 3-4 Δεκεμβρίου 2019.

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

Η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου αναμένεται το καλοκαίρι του 2020.

 

Η πρόσκληση του συνεδρίου: «Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;»

 

 

Ο Συντονιστής της Έδρας Jean Monnet Καθηγητής Μιχάλης Χρυσομάλλης κατά την εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο: «Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;»

 

 

Φωτό από το ακροατήριο του συνεδρίου: «Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;»

 

 

Ο τ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του συνεδρίου : «Το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: κεκτημένο ή ζητούμενο;»

 

“Παρακολουθώ με θαυμασμό εδώ και χρόνια  το υψηλού επιπέδου και  ευρείας έκτασης ερευνητικό έργο της Έδρας Jean Monnet στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, ξεχωρίζοντας την άριστη διοργάνωση συνεδρίων με επίκαιρα νομικά θέματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αρίστου επιπέδου εισηγήσεις, καθώς και την έκδοση ιδιαιτέρως διδακτικών συλλογικών τόμων. Προσωπικά είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε δυο εξ αυτών των συνεδρίων που διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή, και να συζητήσω με σημαντικούς συναδέλφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό πτυχές του ευρωπαϊκού συνταγματισμού και του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε τις εργασίες των συνεδρίων, η άψογη διοργάνωση, και η ταχεία έκδοση ενός άρτια επιμεληθέντος Τόμου Πρακτικών συνετέλεσαν σε ένα αξιόλογο επιστημονικό αποτέλεσμα με νομικό ενδιαφέρον και διάρκεια που εκτείνονται πολύ πέραν της ολοκλήρωσης του συνεδρίου. Επίσης, είχα την τιμή να συμμετάσχω στην έκδοση του συλλογικού τόμου “Η αρχή του Κράτους Δικαίου στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης” από κοινού με αξιόλογους νομικούς – συγγραφείς και υπό την υποδειγματική επιμέλεια του Καθηγητή κ. Μ. Χρυσομάλλη,  όπου εκτίθενται πλούσιοι, επίκαιροι και θεμελιωμένοι σε νομολογία και βιβλιογραφία νομικοί προβληματισμοί, μεταφέροντας τον ακαδημαϊκό διάλογο ένα βήμα μπροστά”.

 

Μανώλης Περάκης

Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ

 

 ΙΙ. Ενημερωτικές  Συναντήσεις

Κατά την τριετία 2016 – 2019 διοργανώθηκαν ένδεκα (11) Ενημερωτικές Συναντήσεις (2016-17, 4 – 2017-18, 4 – 2018-19, 3) με ανοικτό ακροατήριο (φοιτητές, δικηγόροι, κοινωνία πολιτών, υπάλληλοι), με αντικείμενο την παρουσίαση εξελίξεων (νομικών, πολιτικών, νομολογιακών) στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σκοπός των Ενημερωτικών Συναντήσεων ήταν η δημιουργία ενός σταθερού κοινού ενδιαφερομένων για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η συγκρότηση μιας ομάδας προβληματισμού. Στις Ενημερωτικές Συναντήσεις, που δεν προσέλαβαν τον επίσημο χαρακτήρα των συνεδρίων, έγινε προσπάθεια να υπάρχουν 2-3 εισηγήσεις σύντομης διάρκειας (20΄ περίπου) και η συνολική χρονική διάρκεια της κάθε συνάντησης να μην υπερβαίνει τις 2 ώρες.

Θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν: το BREXIT, η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπιση της, η οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου στα Κράτη-μέλη της ΕΕ και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της, οι εξελίξεις στον ΧΕΑΔ.

Τις Ενημερωτικές Συναντήσεις που διοργάνωσε η Έδρα παρακολούθησε σε σταθερή βάση ένας αριθμός 35 – 40 ενδιαφερομένων.

 

 

ΕΔΡΑ JEAN MONNET, ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ.

 

 

 

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  3/2017

ΤΡΙΤΗ 5/12/2017, 19.ΟΟ, Νομική Σχολή

(Αίθουσα Μεταπτυχιακών Τομέα Διεθνών Σπουδών)

 ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞ ΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ  ΕΕ

 

Εισηγήσεις

  • Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: παρουσίαση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 1939/2017, Β. Τζώρτζη, ΔΝ, Ειδικός Επιστήμονας
  • Η μετεγκατάσταση των προσφύγων ενώπιον του Δικαστηρίου: παρουσία των υποθέσεων C-643/15 & C-647/15, Σλοβακία και Ουγγαρία κατά Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Π. Αργαλιάς, ΔΝ, Ειδικός Συνεργάτης
  • Είναι το Brexit ανατρέψιμο; Μ. Δ. Χρυσομάλλης, Αν. Καθηγητής

Αφίσα – πρόσκληση Ενημερωτικής Συνάντησης 3/2017