Ναυτικό Δίκαιο


Σύμβαση ναύλωσης, ειδικοί τύποι ναύλωσης (ναύλωση γυμνού σκάφους, χρονοναύλωση, ναύλωση κατά ταξίδι). Υποχρεώσεις εκναυλωτή (υποχρεώσεις σχετικά με το πλοίο, υποχρεώσεις σχετικά με το φορτίο, υποχρέωση έκδοσης φορτωτικής). Ευθύνη και ανεύθυνο του εκναυλωτή. Υποχρεώσεις ναυλωτή – υποχρέωση καταβολής ναύλου. Λύση της σύμβασης ναύλωσης.

Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή


Έννοια καταναλωτή. Γενικοί όροι συναλλαγών και έλεγχος αυτών. Συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος. Ευθύνη παραγωγού για ελαττωματικά προϊόντα. Ευθύνη παρέχοντος υπηρεσίες. Διαφήμιση. Αθέμιτες, παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές. Σύνδεση – σύνθεση δικαίου προστασίας καταναλωτή και δικαίου αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ι. Σκοπός και πηγές δικαίου κεφαλαιαγοράς, ΙΙ. Η έννοια της αγοράς, ΙΙΙ. Οι οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα, ΙV. Χορήγηση άδειας και όροι λειτουργίας των οργανωμένων αγορών στην Ελλάδα, V. Είσοδος και έξοδος από τις οργανωμένες αγορές. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ι. Νομικό πλαίσιο, ΙΙ. Γενικές διατάξεις, ΙΙΙ. Οι ρυθμιζόμενες επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, IV. Οι παρεπόμενες επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, V. Υποχρεώσεις ΕΠΕΥ, VI. Η εκτέλεση εντολών για λογαριασμό πελατών στην οργανωμένη αγορά αξιών του ΧΑ, VII. Σημαντικές μεταβολές μετά την έκδοση της Οδηγίας MiFID II και του κανονισμού MiFIR.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Ι. ΟΣΕ «ανοικτού τύπου», ΙΙ. ΟΣΕ «κλειστού τύπου». ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: Ι. Τακτική – Έκτακτη πληροφόρηση, ΙΙ. Δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών, ΙΙΙ. Υποχρέωση γνωστοποίησης συναλλαγών, ΙV. Το ενημερωτικό δελτίο ως μορφή έκτακτης πληροφόρησης, V. Ευθύνη αναδόχου και άλλων προσώπων υπεύθυνων για το ενημερωτικό δελτίο, VI. Κυρώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Ι. Η απαγόρευση κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών, ΙΙ. Η απαγόρευση χειραγώγησης της αγοράς, ΙΙΙ. Κυρώσεις, ΙV. Αστική ευθύνη. Η ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ: Ι. Η εισαγωγή μετοχών στην Αγορά Αξιών του ΧΑ, ΙΙ. Συνέπειες εισαγωγής, ΙΙΙ. Εταιρική διακυβέρνηση -Ρυθμίσεις- Αξιολόγηση, ΙV. Η διαγραφή μετοχών (άμεση-έμμεση), V. Αναστολή διαπραγμάτευσης.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Ι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΙΙ. Νομική φύση, IΙΙ. Μέσα και αντικείμενο εποπτείας, IV. Ένδικη προστασία κατά των κυρωτικών αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.

Δίκαιο Ανηλίκων


Το «Δίκαιο Ανηλίκων» αναφέρεται βασικά στην αντιμετώπιση του ανήλικου δράστη εγκλημάτων. Η έμφαση δίδεται στο ποινικό δίκαιο ανηλίκων (άρθρα 121 επ. Π.Κ.), στις ειδικές ποινικοδικονομικές προβλέψεις για τον ανήλικο κατηγορούμενο και στην έκτιση των ποινών και μέτρων που επιβάλλονται, σε συνδυασμό με τη συναφή εγκληματολογική επεξεργασία της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Ειδικότερα κατά την διδασκαλία του μαθήματος εξετάζονται οι εξής βασικές θεματικές ενότητες: α) Οι προβλέψεις του ογδόου κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικα για τους ανηλίκους, β) Τα αναμορφωτικά μέτρα, γ) Τα Θεραπευτικά μέτρα, δ) Ποινικός σωφρονισμός/Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, ε) Δικονομικά ζητήματα, στ) Επιμελητές ανηλίκων, ζ) Πρόληψη, η) Η εγκληματικότητα των ανηλίκων.

Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο


Το μάθημα «Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο» επιχειρεί να εισάγει τους φοιτητές σε ειδικότερα ζητήματα του κλάδου. Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει την συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

  • Κανονισμός 1215/2012 (Βρυξέλλες Ιbis) για τη διεθνή δικαιοδοσία, αναγνώριση & εκτέλεση αποφάσεων

Τραπεζικό Δίκαιο


Εισαγωγή. Τράπεζα της Ελλάδας: Ελεγκτική αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας. Πηγές του Τραπεζικού Δικαίου. Σχέση Τράπεζας συναλλασσομένου. Ειδικές υποχρεώσεις της Τράπεζας. Προστασία των συναλλασσομένων με την Τράπεζα ως καταναλωτή. Τραπεζικό Απόρρητο. Απόρρητο καταθέσεων. Σύμβαση κατάθεσης χρημάτων. Είδη Λογαριασμών: Κοινός Λογαριασμός, Δεσμευμένοι Λογαριασμοί, Αλληλόχρεος Λογαριασμός, Σύμβαση παροχής πίστεως. Εγγυητική Επιστολή. Είδη Εγγυητικών επιστολών. Ενέγγυα πίστωση και συναφείς συμβάσεις, Χρηματοδοτική μίσθωση (Leasing). Πρακτορεία απαιτήσεων (Factoring).

Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι


Αντικείμενο του μαθήματος αυτού αποτελεί η συστηματική ερμηνεία της ειδικής ποινικής νομοθεσίας αφ’ ενός για τα ναρκωτικά (Ν. 4139/2013) και αφ’ ετέρου για τα
όπλα, τα πυροµαχικά, τις εκρηκτικές ύλες και τους εκρηκτικούς µηχανισµούς (Ν. 2168/1993).

Ευρωπαϊκό Αστικό Δίκαιο


Διάγραμμα ύλης Ευρωπαϊκού Αστικού Δικαίου.
Έννοια του Ευρωπαϊκού Αστικού Δικαίου.
Η σημασία της ΕΣΔΑ και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για το εθνικό δίκαιο (ιδίως το οικογενειακό δίκαιο).
Η σημασία του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ για το ιδιωτικό δίκαιο.
Η ιεραρχική υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Ευρωπαϊκό δίκαιο και ατομικά δικαιώματα.
Οι θεμελιώδεις ελευθερίες του ευρωπαϊκού δικαίου και η σημασία τους για το ιδιωτικό δίκαιο.
Τριτενέργεια των θεμελιωδών ελευθεριών του ευρωπαϊκού δικαίου.
Οδηγίες και ιδιωτικό δίκαιο. Η υπερτείνουσα ενσωμάτωση οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.
Η ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου. Η σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία του εθνικού δικαίου. Προδικαστική παραπομπή στο ΔΕΕ.
Η έννοια του καταναλωτή στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο.
Η δεσμευτικότητα της σύμβασης και το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο.
Η έννοια της αποζημίωσης στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο.
Η απαγόρευση της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο.
Οι καταχρηστικές ρήτρες στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο.
Ζητήματα συμβατικής ευθύνης στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο. Ιδίως η ευθύνη του πωλητή ελαττωματικών προϊόντων.
Η ευθύνη του παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό αστικό δίκαιο.
Η πορεία προς έναν Ευρωπαϊκό Αστικό Κώδικα.